Blog

Uzbudljive Novosti – Partneri se sastaju u Atini!

AHOS, Vesti

Projekat AHOS nedavno je ostvario značajan korak napred sa svojim Međunarodnim partnerskim sastankom održanim u živopisnoj Atini. Od 16. do 19. januara 2023. godine, partneri iz Italije, Poljske, Srbije, Nemačke i Grčke okupili su se kako bi učestvovali u diskusijama i zajedničkim sesijama usmerenim na unapređenje rehabilitacije zatvorenika kroz pozorište. Domaćin sastanka bio je Fabrica Athens Artspace, pružajući idealno okruženje za plodne razmene i strateško planiranje.

Dnevni red bio je ispunjen aktivnostima dizajniranim da maksimalno iskoriste saradnju unutar radnih paketa projekta. Prvi dan je započeo okupljanjem partnera na srdačnoj dobrodošlici uz večeru, postavljajući ton za naredne dane. Kasnije sesije fokusirale su se na različite aspekte upravljanja projektom, uključujući komunikaciju, izveštavanje i uključivanje osoblja zatvora u dalje faze rada, naročito posetu partneru aufBruch u Berlinu i prisustvo izvođenje predstave u junu.

Jedan od vrhunaca sastanka bio je pozorišni doživljaj koji je uključivao probu grčkog partnera, reditelja Stathisa Grapsasa sa bivšim zatvorenicima. Ova impresivna demonstracija istakla je transformacioni potencijal umetnosti u procesu rehabilitacije, naglašavajući i osnovnu misiju projekta. Tokom diskusija, partneri su delili dragocena saznanja i perspektive, podstičući duh međusobnog učenja i saradnje.

Dnevni red je takođe obuhvatao diskusije o poboljšanju komunikacije, finalizaciji logotipa, fazama razvoja priručnika i evaluacijama Twinning-a. Pored toga, sesije su se fokusirale na obuke, mogućnosti za stažiranje zatvorenika i kalendare predstava, osiguravajući usklađenost i napredak u svim radnim paketima. Partneri su marljivo radili na prevazilaženju izazova, deljenju najboljih praksi i određivanju kursa za buduće aktivnosti.

Značajan vrhunac sastanka bio je poseta zatvoru Thebes i njegovom jedinstvenom centru za detoksikaciju, pružajući partnerima prvi uvid u napore rehabilitacije zatvorenika. Ovo iskustvo je pružilo neprocenjiva saznanja koja će informisati kontinuirani rad na projektu. Partneri su sastanak napustili ujedinjeni osećanjem posvećenosti unapređenju rehabilitacije zatvorenika kroz pozorište.

Iz našeg ugla, ovaj sastanak projekta AHOS u Atini bio je potpuni uspeh, dodatno potvrđujući poziciju projekta kao lidera u oblasti društvene inovacije i izvođačkih umetnosti. U nastavku, projekat ima za cilj da ostavi trajni uticaj na živote zatvorenika i doprinese pozitivnim društvenim promenama.

Ostanite u toku za više informacija o napretku projekta na njegovom transformacionom putovanju, podržanom od strane programa Kreativna Evropa EU.

AHOS Posete

Vesti

Uzbudljive razmene praksi rehabilitacije zatvorenika kroz pozorišnu umetnost!

U okviru AHOS projekta, uz neprocenjivu podršku programa Kreativna Evropa, CRI je sa velikim zadovoljstvom učestvovao u dva susreta putem programa razmene, kako kao gosti tako i kao domaćini.

Razmena sa organizacijom Fabrica Athens: 2. – 5. juna 2023. godine

Krenuli smo na put istraživanja. CRI Institut je učestvovao u interesantnim dijalozima i uzbudljivim iskustvima u rehabilitaciji zatvorenika. Priliko posete ženskom zatvoru u Tebi, učestvovali smo u razgovorima i pratili probe, stičući uvid u sisteme obrazovanja u zatvoru. U prostoru organizacije Fabrica Athens, koja je bila naš  izvanredni domaćin tokom ove razmene, radionice su osvetlile transformacionu moć pozorišta u reintegraciji bivših zatvorenika, podstičući saradnju i inovativni pristup radu sa osuđeničkom populacijom. Ova poseta bila je obeležena razmenm znanja, unapređenju veština i diskusijama o perspektivama budućih partnerstava, pokazujući potencijal pozorišta u rehabilitaciji.


Razmena sa organizajicom aufBruch: 12. – 14. jula 2023. godine

Ulazeći u srce beogradskog i srpskog zatvorskog pejzaža, CRI je bio domaćin aufBruch-u. Posete Centralnom Zatvoru i Kazneno-Popravnom Domu u Sremskoj Mitrovici otkrile su kompleksne dinamike rehabilitacije zatvorenika. Od intenzivnih razgovora sa zatvorskim zvaničnicima do gledanja nagrađivanih dokumentarnih filmova poput „Zapisi iz Ćelije Broj 12“, poseta je osvetlila autentičan pristup CRI-a rehabilitaciji zatvorenika. Ova razmena pokrenula je međusobno učenje, ističući pozitivan uticaj međukulturnih razmena u unapređenju programa u zatvorima.

Ove razmene simbolizuju posvećenost CRI-a upotrebe pozorišta za društvene promene i rehabilitaciju zatvorenika. Kroz saradnju, inovaciju i međukulturne razmene, CRI nastavlja da pionira u transformacionim inicijativama u oblasti izvođačkih umetnosti i socijalnog rada.

Ostanite u toku za više informacija i uvida do kojih ćemo doći kroz All Hands on Stage projekat!

„Zapisi iz ćelije br.12“ u Mikser Hause-u!

„Zapisi iz ćelije br.12“ u Mikser Hause-u!

Vesti

Posle premijere u Njujorku i promocije filma u američkim zatvorima, dokumentarni film “Zapisi iz ćelije broj 12“ biće prikazan 18. januara sa početkom u 20h u Mikser House-u!

Reč je o dramatizaciji dela “Zapisi iz podzemlja“ Dostojevskog, rađenog sa osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Autorka ovog projekta Marina Kovačević, premijerno je prikazala film i program rehabilitacije kroz umetnost na međunarodnoj konferenciji u Njujorku, a posle premijere je posetila nekoliko američkih federalnih zatvora gde se film prikazuje kao deo rehabilitacije za američke osuđenike.
Dokumentarni film „Zapisi iz ćelije broj 12″ epilog je pozorišne predstave nastale u koprodukciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije ,,Centar za rehabilitaciju imaginacijom“. Predstava je izvedena sedamnaest puta u matičnoj ustanovi i u najvećim srpskim zatvorima uz veliko finale, izvođenje za javnost u Domu omladine Beograda, septembra 2015. godine.
„Bila je ovo najbolja godina u mom životu. Bukvalno, jedino zbog čega je vredelo biti na robiji“, rekao je osudjenik Đorđe Vasiljević u filmu „Zapisi iz ćelije broj 12’’.

Nakon projekcije posle filma biće organizovana otvorena diskusija sa početkom u 20:30h na temu procesa spremanja predstave sa osuđenikom i jednim od glavnih aktera filma, Đorđem Vasiljevićem i autorkom filma, Marinom Kovačević.
Marina Kovačevič, osnivač i direktorka nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom CRI i doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ulaz je slobodan!

Projekcije „Zapisa iz ćelije br. 12“ u Beogradu

Projekcije „Zapisa iz ćelije br. 12“ u Beogradu

Vesti

Posle premijere u Njujorku i promocije filma u američkim zatvorima, dokumentarni film “Zapisi iz ćelije broj 12“ biće prikazan u Beogradu u galeriji “Polet“ (Cetinjska 15) u sredu 11. januara u 20h. Druga projekcija će biti u Mikser hausu 18. januara u 20h.

Reč je o dramatizaciji dela “Zapisi iz podzemlja“ Dostojevskog, rađenog sa osuđenicima na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Beogradu. Autorka ovog projekta Marina Kovačević, premijerno je prikazala film i program rehabilitacije kroz umetnost na međunarodnoj konferenciji u Njujorku, a posle premijere je posetila nekoliko američkih federalnih zatvora gde se film prikazuje kao deo rehabilitacije za američke osuđenike.
Dokumentarni film „Zapisi iz ćelije broj 12″ epilog je pozorišne predstave nastale u koprodukciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije ,,Centar za rehabilitaciju imaginacijom“. Predstava je izvedena sedamnaest puta u matičnoj ustanovi i u najvećim srpskim zatvorima uz veliko finale, izvođenje za javnost u Domu omladine Beograda, septembra 2015. godine.

IZJAVA: „Bila je ovo najbolja godina u mom životu. Bukvalno, jedino zbog čega je vredelo biti na robiji“, rekao je osudjenik Đorđe Vasiljević u filmu „Zapisi iz ćelije broj 12“.

Turneja „Zapisa“ po američkim zatvorima

Turneja „Zapisa“ po američkim zatvorima

Vesti

Nakon premijere u Njujorku koja je izazvala pažnju prisutnih tokom konferencije „Performing the world“, film „Zapisi iz ćelije br. 12“  kreće na turneju po američkim zatvorima gde je prikazan kao deo rehabilitacije za američke osuđenike. Usledili su pozivi iz federalnih zatvora u Mičigenu, Kentakiju i iz zatvora Sen Kventin u Kaliforniji.

Sa Mc Donaldsom u New York!

Sa Mc Donaldsom u New York!

Vesti

Uz podršku kompanije Mc Donalds Srbija, CRI promoviše program uspešne rehabilitacije kroz umetnost u srpskim zatvorima i dokumentarni film „Zapisi iz ćelije broj 12“ na konferenciji „Performing the World“ u Njujorku.