Keln, 16. maj 2024.

CRI Institut imao je izuzetnu  čast i privilegiju da bude gost na izvanredom performansu koji je organizacija Sommerblut iz Kelna izvela u okviru svog Kulturfestivala. Festival se ove godine održava u Kelnu od 04 -20.5 na više lokacija i obuhvata preko 18 izvedbi. Jedna od njih je i predstava “HALT”, u režiji Elisabeth Pleß,  i izvedbi osuđenika zavoda za izvršenje krivičnih sankcija JVA Ossendorf, u Kelnu.

Reč dve o samoj predstavi

U poslepodnevnim časovima, 15 osuđenika i osuđenica su prikazali izuzetno delo koje je kombinovalo igru, pesmu i glumačke bravure na temu utopije.

Predstavu otvaraju reči pesme: ,,Sanjam o zemlji, gde voda teče sa planina i prodire u beli pesak. Gde cveta želja za hramonijom. Beskonačna prostranstva, bez horizonta na vidiku. Tako blizu neba.”

Prestava, čiji naziv HALT znači Stoj!, ali se simbilično može čitati i kao zastoj, simbol svega onoga što glumce drži zaglavljenim u okruženju u kom se trenutno nalaze, delo je koje govori o sigurnosti, redu i poretku, postavljanju granica i pronalaženju slobode u neslobodi. Izvođači su na scenu doneli snažne, originalne tekstove u intenzivnoj mešavini muzike, pokreta i reči.

Performans je bio deo AHOS projekta, čiji je cilj ne samo kreativno izražavanje, već i profesionalna obuka zatvorenika za zanimanja iza scene, kao što su kostimografija i scenska šminka. U okviru projekta, zatvorenici su stekli dragocena znanja i veštine koje će im pomoći u ponovnom uključivanju u društvo nakon odsluženja kazne.

Predstava je bila izuzetno emotivna i inspirativna,  o čemu cvedoče i reakcije publike koja je brojala oko 200 gledalaca. Osudjenici su kroz igru, pesmu i glumu prikazali svoje vizije bolje budućnosti i nade za novi početak. Svaka scena bila je pažljivo osmišljena i izvedena sa velikom posvećenošću. Koreografija je bila dinamična, sa složenim plesnim pokretima koji su izražavali borbu, nadu i zajedništvo. Pesme su bile emotivne, sa tekstovima koji su govorili o čežnji za slobodom i verom u bolji život.

Glumci su posebno impresionirali svojom iskrenošću i dubinom interpretacije. Uloge su bile raznolike, prikazujući različite aspekte ljudske prirode i društva. Publika je bila dirnuta njihovom sposobnošću da kroz umetnost prenesu svoje unutrašnje borbe i snove.

Nakon izvedbe, publika je imala priliku da razgovara sa osudjenicima koji su učestvovali u predstavi. Ovaj deo događaja, koji je ko-finansiran od strane fonda Kreativna Evropa,  omogućio je posetiocima da bolje razumeju izazove i uspehe zatvorenika u procesu njihove rehabilitacije. Razgovori su bili otvoreni i srdačni, pružajući prisutnima uvid u to kako umetnost može pozitivno uticati na živote osuđenika.

Ovaj događaj je pokazao kako umetnost može igrati ključnu ulogu u rehabilitaciji i ponovnom uključivanju osđjenika u društvo, istovremeno nudeći jedinstveno i inspirativno iskustvo za sve prisutne. Performans je bio dokaz da kreativnost i umetnički izraz mogu doneti značajne promene, pružajući zatvorenicima novu perspektivu i motivaciju za budućnost, CRI tim je istinski uživao u svakom trenutku provedenom u publici.