Projekat AHOS nedavno je ostvario značajan korak napred sa svojim Međunarodnim partnerskim sastankom održanim u živopisnoj Atini. Od 16. do 19. januara 2023. godine, partneri iz Italije, Poljske, Srbije, Nemačke i Grčke okupili su se kako bi učestvovali u diskusijama i zajedničkim sesijama usmerenim na unapređenje rehabilitacije zatvorenika kroz pozorište. Domaćin sastanka bio je Fabrica Athens Artspace, pružajući idealno okruženje za plodne razmene i strateško planiranje.

Dnevni red bio je ispunjen aktivnostima dizajniranim da maksimalno iskoriste saradnju unutar radnih paketa projekta. Prvi dan je započeo okupljanjem partnera na srdačnoj dobrodošlici uz večeru, postavljajući ton za naredne dane. Kasnije sesije fokusirale su se na različite aspekte upravljanja projektom, uključujući komunikaciju, izveštavanje i uključivanje osoblja zatvora u dalje faze rada, naročito posetu partneru aufBruch u Berlinu i prisustvo izvođenje predstave u junu.

Jedan od vrhunaca sastanka bio je pozorišni doživljaj koji je uključivao probu grčkog partnera, reditelja Stathisa Grapsasa sa bivšim zatvorenicima. Ova impresivna demonstracija istakla je transformacioni potencijal umetnosti u procesu rehabilitacije, naglašavajući i osnovnu misiju projekta. Tokom diskusija, partneri su delili dragocena saznanja i perspektive, podstičući duh međusobnog učenja i saradnje.

Dnevni red je takođe obuhvatao diskusije o poboljšanju komunikacije, finalizaciji logotipa, fazama razvoja priručnika i evaluacijama Twinning-a. Pored toga, sesije su se fokusirale na obuke, mogućnosti za stažiranje zatvorenika i kalendare predstava, osiguravajući usklađenost i napredak u svim radnim paketima. Partneri su marljivo radili na prevazilaženju izazova, deljenju najboljih praksi i određivanju kursa za buduće aktivnosti.

Značajan vrhunac sastanka bio je poseta zatvoru Thebes i njegovom jedinstvenom centru za detoksikaciju, pružajući partnerima prvi uvid u napore rehabilitacije zatvorenika. Ovo iskustvo je pružilo neprocenjiva saznanja koja će informisati kontinuirani rad na projektu. Partneri su sastanak napustili ujedinjeni osećanjem posvećenosti unapređenju rehabilitacije zatvorenika kroz pozorište.

Iz našeg ugla, ovaj sastanak projekta AHOS u Atini bio je potpuni uspeh, dodatno potvrđujući poziciju projekta kao lidera u oblasti društvene inovacije i izvođačkih umetnosti. U nastavku, projekat ima za cilj da ostavi trajni uticaj na živote zatvorenika i doprinese pozitivnim društvenim promenama.

Ostanite u toku za više informacija o napretku projekta na njegovom transformacionom putovanju, podržanom od strane programa Kreativna Evropa EU.