Požarevac, 31. Maj/7. Jun 2024.

Danas je sve moguće! Čak i to da one lišene slobode prekrajaju antičke mitove i pišu im srećne krajeve. Ovo nije utopija, ovo je stvarnost!

Sa velikim ponosom objavljujemo da je u petak, 31. maja, u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu održana premijera predstave „Paris i Helena – Mit o Troji“. Ovaj, za nas izuzetno veliki i značajan događaj, okupio je predstavnike zatvorskog sistema, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike  Srbije i naravno naše međunarodne partnere na projektu AHOS (All Hands on Stage) koji je podržao program Kreativna Evropa.

Predstava, inspirisana grčkim mitom, deo je aktuelnog projekta koji vodi organizacija Teatro dei Venti iz Modene. Publika je imala priliku da uživa u iskrenim umetničkim performansima osuđenica koje su oživele priču o Parisu i Heleni kroz jedinstvenu kombinaciju pevanja, narodne muzike, plesa, recitacije poezije, i pozorišta. Svaka scena bila je prožeta snažnim emocijama, kreativnošću i posvećenošću, pružajući optimističan kraj drevnom mitu.

Paralelno sa pripremama za predstavu, zatvorenice su se profesionalizovale kroz kurs scenske fotografije, koji je sprovela Fabrika fotografa pod oštrim fokusom Aleksande Popović Petković. Ovaj kurs je bio ključan deo projekta, omogućivši zatvorenicama sticanje dragocenih veština koje će im pomoći u ponovnom uključivanju u društvo. Na kraju događaja, učesnicama su uručeni sertifikati za uspešno završeni kurs, što je dodatno naglasilo njihov trud i predanost.

Na ovom izuzetnom događaju prisustvovali su i naši dragi partneri iz evropskih organizacija: Teatro dei Venti (Italija), Collective Kobietostan (Poljska), Fabrica Athens (Grčka) i Sommerblut i aufBruch (Nemačka). Zajedno sa nama, oni su uživali u umetničkom programu i bili svedoci kako umetnost može promeniti živote i doneti nadu.

Ovaj spektakl je ponovljen za širu javnost 7. juna u Kulturnom centru grada Požarevca, u okviru posebnog događaja koji obeležava 150. godišnjicu Kazneno-popravnog zavoda. Projekat AHOS, podržan od strane EU programa Kreativna Evropa, još jednom dokazuje da umetnost može biti moćan alat za rehabilitaciju i osnaživanje.