PREDSTAVA “ZAPISI IZ ĆELIJE BROJ 12”

DNEVNIK SA TURNEJE “ZAPISA IZ ĆELIJE BR. 12″, PO KPZ i ustanovama kulture

ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12″, KPZ ZABELA 28.04.2015.

U utorak, 28.04.2015. godine, predstava “Zapisi iz ćelije br. 12” po prvi put u istoriji Okružnog zatvora u Beogradu, predstavljena je van matične ustanove. Predstava je održana u KPZ Zabela, u domu kulture “Preporod” pred oko 200 osuđenika koji služe kaznu zatvora u ovoj ustanovi. Ovo je prvo u nizu gostovanja predstave po kazneno popravnim zavodima u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, pri Ministarstvu pravde Republike Srbije. U planu je, prema odobrenju direktora Uprave dr Milana Stevovića, gostovanje i po drugim ustanovama kulture. Značaj nastupa u Zabeli je višestruk. Pored toga što je, nakon sedam izvođenja u okviru Okružnog zatvora predstava prvi put izvođenja van matične ustanove, važno je napomenuti da je ovo prvi put da glumci/osuđenici iz “zatvorenog” dela Okružnog zatvora izlaze van okvira tretmana, zahvaljujući predanom radu, prikazanom kvalitetu i poverenju koje je rezultat rada i pristupa ovim licima, a što je prvi vidljiv i značajan korak u njihovoj daljoj resocijaliziciji. Uprava Okružnog zatvora prepoznala je navedene kvalitete i pristup, a rezultat je sada već, antologijsko gostovanje u drugoj ustanovi koje je prošlo u savršenom radu i uz, slobodno možemo reći, najbolje i najprofesionalnije izvođenje komada do sada.

“ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12″, KPZ NIŠ, 26.05.2015.

Dana 26. 05.2015. godine, realizovano je  drugo gostovanje predstave “Zapisi iz ćelie br. 12” van matične ustanove. Ovog puta, predstava je gostovala u KPZ Niš. Predstava je izvedena pred 100 osuđenika iz zatvorenog odeljenja koji služe kaznu zatvora u ovoj ustanovi. Osim dobre energije, zahvaljujemo se ovim putem i upravi zatvora u Nišu na prijemu i gostoprimstvu. Predstava je izvedena u glumačkom smislu, na najvišem nivou, a prijem predstave od strane osuđenika iz KPZ Niš nagrađen dugim aplauzom jer su prepoznali suštinu problematike kojom se predstava bavi, pronašavši sebe u mnogim situacijama. SLedeća predstava zakazana je u Okružnom Zatvoru Novi Sad.

“ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12″, OKRUŽNI ZATVOR NOVI SAD, 19.06.2015.

Treće gostovanje predstave “Zapisi iz ćelije broj 12” organizovano je u prostoriji za posete Okružnog zatvora u Novom Sad pred pedesetak osuđenika koji služe kaznu zatvora u ovoj ustanovi i članova uprave, na čelu sa upravnikom Zoranom Jovanovićem. Ovo je bilo jubilarno, deseto izvođenje predstave, uključujući i dosada izvedene nastupe u Okružnom zatvoru Beograd. Prostor u kome se održavala predstava je bio najspecifičniji do sada, ali to nije smetalo glumcima da se prilagode i izvedu, možda najbolji komad do sada. U sklopu turneje po kazneno popravnim zavodima, sledeća stanica je SPecijalna zatvorska bolnica Beograd.

“ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12″, SPECIJALNA ZATVORSKA BOLNICA BEOGRAD, 15.07.2015.

Četvrto u nizu izvođenje predstave na ovoj turneji, organizovano je u nekadašnjoj biblioteci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Predstava je izvedena pred oko 40 osuđenika i desetak zaposlenih, uz prisustvo pripadnika Službe za obezbeđenje. Kuriozitet ovog nastupa leži u tome što je izveden bez prisustva glumca Milana Jovanovića, koji nosi bitnu ulogu u drugom činu, a koji je iz opravdanih razloga bio sprečen da nastupi. Međutim, njegov izostanak nadoknađen je volšebnom improvizacijom ostalih glumaca koji su na sjajan način “pokrili” njegovu ulogu, pa se Milanov nedostatak na sceni nije ni osetio. Poseban utisak u vezi ove predstave jeste što su zaposleni i osuđenici koji su zbog specifičnosti kapaciteta prostora bili u malom broju, tražili reprizu predstave jer je broj interesenata za prisustvovanje istoj, nadmašio kapacitet prostora. Sledeća stanica na ovoj turneji je KPZ Sremska Mitrovica, planirana za početak septembra, čime bi se zakružila više nego uspešna turneja po KP zavodima, a pred veliko finale – predstavu za javnost, planiranu za 07.09.2015. u velikoj sali Doma omladine.

“ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12″, KPZ SREMSKA MITROVICA, 01.09.2015.

Poslednja stanica na turneji po kazneno popravnim zavodima, bila je Sremska Mitrovica. Mesto koje za neke od osuđenika-glumaca ima vrlo ličnu simboliku, obzirom da su tu prethodno služili kaznu zatvora, a sada se vraćaju kao glumci, po porciju aplauza. Nastup u Sremskoj Mitrovici na neki način predstavljao je generalnu probu pred pojavljivanje u javnosti, u Domu omladine Beograda, sedam dana kasnije. Na ovom nastupu, briljirao je i Marko Špadijer koji je zamenio Bojana Ćulafića u ulozi Crnogorca. Predstava je odigrana u Domu kulture koji je ujedno i verski objekat, pa je krst koji se nalazio iza bine, ostavio dodatni utisak, kako na same glumce, tako i na izvođenje predstave. Predstava je izvedena pred oko 250 osuđenika koji su istinski uživali u komadu. Sve je i ovog puta prošlo u najboljem redu, pred najveći ispit čitavog projekta – nastup za građanstvo.

“ZAPISI IZ ĆELIJE BR. 12″, DOM OMLADINE BEOGRADA, 07.09.2015.

Nakon sedamanaest izvođenja u toku proteklih jedanaest meseci, nastupa u sudnici Okružnog zatvora za osuđenike, zaposlene, pritvorenice, goste iz javnosti i kulturnog života grada, nakon turneje po kazneno popravnim zavodima, došao je i trenutak istine i ono što je bio lajtmotiv čitavog ovog projekta – nastup za građanstvo, za javnost. Velika je odgovornost i rizik izvoditi osuđenike iz zatvorenog odeljenja koji su okarakterisani kao bezbednosno rizični u jednu ovakvu avanturu, ali njihov odnos prema ovom projektu i čitavom procesu prevazišao je svaka očekivanja. Dostojanstveno, disciplinovano, profesionalno, bez ijedne naznake problema. Od početka do samog kraja. I zbog toga je negde, nastup u jednoj od ustanove kulture za njih bila zaslužena nagrada. Kako je bilo? Preko pet stotina gledalaca u prepunoj velikoj sali Doma omladine deset minuta je aplaudiralo glumcima na kraju predstave. Najmaestralnije izvedene do sada. Dostojne velikog finala. I gledajući predstavu u takvim okolnostima, osuđenike koji su odigrali uloge života, pokazao se pravi potencijal ovog komada. Priča dostojna velikog finala i blistavog završetka. Dragoceno iskustvo koje nije jednostavno opisati. Mediji su na sjajan način ispratili predstavu, bez i jedne kritike, naglašavajući specifičnost, kvalitet i snagu istog. Sa osmehom na licu, nakon skoro jedanaest meseci mogli smo na najbolji mogući način privesti ovaj nezaboravni projekat kraju.